На 30 юли, от 21:00 ч. в Клуб Horizont във Варна,

...
На 30 юли, от 21:00 ч. в Клуб Horizont във Варна,
Коментари Харесай

Музикален шаман ще изнесе концерт във Варна

На 30 юли, от 21:00 ч. в Клуб Horizont във Варна, концерт ще изнесе Аюуне Суле (Гана). Входът ще е 5 лева

Музикалният шаман, прото-блусмен и сингър-сонграйтър Аюуне Суле от Кумаси, Гана, който гледахме преди година с групата на Кинг Аишоба на фестивала " АфроВизия ", се завръща за цяло солово турне в България. Поводът е своята 10-годишнина на радиофестивала " Аларма Пънк Джаз “ и вечерното предаване за просвета на БНР " Аларма “. А този концерт съответно е и първата му изява във Варна ever!

Тази пролет Аюуне Суле издаде и първия си пълнометражен албум за лейбъла на Арнолд де Боер (от The Ex) Makkum Records. Албумът We Have One Destiny съдържа както електронизирани и електрифицирани версии на познати ни към този момент части на музиканта (като What A Man Can Do A Woman Can Do More Better), по този начин и напълно нови за европейската аудитория песни. Програмата му на това турне, което към този момент мина през София, Скопие, Амфитеатъра на село Долен и Камен бряг, е изцяло акустична - за глас-гласище и колого (традиционна двуструнна ганайска китара).

Инструментът колого, на който Суле свири, единствено допреди няколко десетилетия се е употребявал само като " асистент “ на шамана в лечебните наричания и на него се е свирело единствено вкъщи по специфични мотиви. Днес музиката за колого води и собствен успореден театрален живот с актьори от Гана като Кинг Аишоба, Атамина, Принс Бужу, Асаа Нахо и други наши съвременници. Представител на това " златно потомство “ е и Аюуне Суле, чийто репертоар, както и този на " краля на кологото “ Кинг Аишоба включва и обичайни песни от Северна Гана, само че най-много авторски песни със обществена устременост и ангажираност. Темите варират от несигурността на утрешния ден, през ориста на африканците, отпътували за Европа и не запомнили своята просвета, до проблемите за равноправието сред мъжа и дамата в актуалния свят. Иначе в самото звучене на обичайна музика за колого от Северна Гана могат да се открият музикални и културни кодове, които хронологически можем да сложим даже преди пентатоничната музика от Мали (в която откривателите припознават корените на американския блус). Важен детайл от музиката за колого е също по този начин трансът.

В диалог за културата на африканска Гана преди концерта, от госта Аюуне Суле ще разберем повече за музиката, мистицизма и метода на живот в неговата страна преди и през днешния ден. Срещата с музиканта е част от поредицата " Вълноломни диалози “ и ще се организира на български и британски език от 19:00 до 20:30 ч. в пространството на Хоризонт – Зелена сцена с вход свободен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР